2011. április 27., szerda

Otthonteremtés kizárólag állami támogatás nélkül

Nem lesz államilag támogatott lakáshitelezés!

Nem lesz államilag támogatott lakáshitelezés!Bencsik János, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára elmondta, a tárca elsodleges célja a már meglévo 4,2 milliós lakásállomány színvonalának fenntartása és javítása, illetve fenntartási költségeinek csökkentése. Ebbol kiderült, hogy nem éppen egy új állami támogatásrendszer kitalálásával foglalkoznak a minisztériumban. Az otthonteremtést nem effektív támogatásokkal szeretnék segíteni, hanem az elotakarékosságra ösztönzéssel és az elotakarékoskodók amolyan jutalmazásával.

Értheto az okfejtés. “Aki elozetesen nem képes havonta félretenni 5-25 ezer forintot, az arra sem lesz képes, hogy a lakáshitelét törlessze vagy az otthona fenntartási költségeit fizesse” – Bencsik János. Az elotakarékosság rendszere, azaz a lakás-takarékpénztárak szisztémája némiképpen módosult az elmúlt idoben, de ennek részleteire nem szeretnék most kitérni. Az államtitkár azt is elmondta, hogy hosszú távra szeretnének tervezni, azaz egy olyan támogatásrendszerre gondolnának, amely segítségével évrol évre ötezerrel nohet az újonnan épült lakóingatlanok száma.

De hasonlóan fontosnak tartják az életképes bérlakásépítés és bérlakás-program kialakítását is. Bencsik János megfogalmazása szerint “ha ösztönözzük az elotakarékoskodást, ha az adórendszeren keresztül több pénzt hagyunk az emberek zsebében, és a pályázatokon keresztül segítjük az alacsony fenntartási költségu, de mégis minoségi otthonok építoit, akkor ezzel a három eszközzel közelebb kerülünk a stratégiai célok megvalósításához”. (Forrás: Figyelo)


View the original article here

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése