2011. április 27., szerda

Nem fizet? Tudja mit várhat a továbbiakban? II.

Nem fizet? Tudja mit várhat a továbbiakban?A legrosszabb talán az, amikor egy pénzintézetnek tartozunk. Szerencsére azért a nemfizetés nem jelenti azt, hogy rögtön jön a végrehajtó. Azonban mivel a hitelszerzodéseket majd minden esetben közjegyzo is hitelesíti, évekig tartó huzavonára sem kell számítani.

A közjegyzo hitelesítése azért fontos, mert így a banknak nem kell külön fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezni azért, hogy a szerzodésben foglaltakat érvényesíteni tudja. Elég a szerzodés záradékoltatását kérni a bíróságtól, aki a beadás után nem sokkal meg is teszi ezt, ezzel végrehajthatóvá is téve az okiratot. Amikor pedig eddig jut az ügy, jönnek a végrehajtók.

De kezdjük a legelejérol. Az elso, ami elindítja a lavinát, az adós nemfizetése. Ha az adós nem próbálja rendezni az ügyét, a bank a felszólítások után felmondja a hitelszerzodést a megkötött szerzodésben leírtak szerint. A felmondás után jönnek az elobb leírtak. A teljes folyamat nagyjából fél év alatt zajlik le. De ez esetben is van mód némi idohúzásra, például beadványok benyújtásával. Azonban ennek - jogos követelés esetén - nem sok értelme van.

Sokkal jobb megoldás az ingatlan még idejében történo értékesítése. Ennek hiányában ugyanis a végrehajtás során kényszerértékesítés keretében árverésen eladják egy vevonek az ingatlant. A jelenlegi moratórium védi ugyan a tulajdonosokat az árverési vásárló hivatalos kilakoltatási lépése ellen, de nem szabad elfelejteni, sajnos sokan nem csak törvényes módon próbálják meg a valóságban tényleg jogosulatlanul az ingatlanban lakókat kiköltöztetni. A kilakoltatási moratórium áprilisban jár le, azonban a kormány minden valószínuség szerint a moratórium meghosszabbítására készül. Igaz, ez valós megoldást a legkevésbé sem jelent a nehéz helyzetben lévoknek.


View the original article here

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése