2011. április 27., szerda

Feljelentett ingatlanhirdetési weblapok

Feljelentett ingatlanhirdetési weblapokTisztességtelen kereskedelmi gyakorlatra hivatkozva a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) bejelentést tett a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) az ingatlanbazar.com és az ingatlandepo.com weboldalak ellen. Hatalmas számú, internetes fórumokon, illetve fogyasztói cikkekben megjelent panaszok tanúsítják, hogy az ingatlandepo.com (ami nem azonos az ingatlandepo.hu weboldallal) félrevezeto módon ajánlotta szolgáltatását.

A panaszosok azzal érveltek, az oldal általános hirdetooldalnak tunik ingyenes hirdetési lehetoséggel, pedig az általános szerzodési feltételek egy linkkel jelzett pontjából kiderült, korántsem mondható általánosnak a cég hozzáállása, hiszen a többoldalnyi feltételek elrejtett pontja sajnos olyan lényegi információkkal bír, melyek felülírják az általános jelzot. A velük szerzodo ugyanis fél évre szerzodik, azaz ha a harminc napig ingyenes hirdetést harminc napon belül a hirdeto maga nem törli, az automatikusan fizetossé válik. Az ilyen fizetossé vált esetekben a cég nem jelezte egyértelmuen a hirdetok felé a változást, és az elso számlát több hónappal a hirdetés feladása után küldték csak meg, így abban már többnyire a több tízezres, esetenként százezer forint közeli összeget követeltek.

Természetesen az általános szerzodési feltételekben foglaltak elfogadhatóak lennének amennyiben nem ilyen rejtetten kerülnének megfogalmazásra, hiszen mindenki tudja a szerzodési feltételeket az oldalak többsége esetében, alig van, aki végigolvasná, pedig mint ezt jelen eset is mutatja, végig kellene. Sot!

Úgy gondolom, nem ártana, ha az internezo társadalom végre elfogadná, hogy az interneten is a hivatalos formula szerint kellene mindenkinek megjelennie, azaz felelosségvállalással. Mielott azonban valaki ezt félreértené, az Exe Ltd. Cég felhasználókkal szemben tanúsított magatartását én is elítélendonek tartom, és úgy gondolom, hogy az általánosan megszokott sémákat (el nem olvasás) kihasználni valóban tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minosül. A céggel szemben jelenleg is folyik az eljárás, melyrol elsosorban az alábbi linkeken lehet tájékozódni:
http://www.fogyasztok.hu/cikk/20100206/ingatlandepo-ingatlanbazar-etikatlan-uzleti-magatartas, http://www.fogyasztok.hu/cikk/20090615/ingatlandepo_ingyenes_hirdetes_tajekoztatas_nem_egyertelmu?&pc=0#comment.

Szerzo: Velencei Zoltán · Kategória: Adó, jog 


View the original article here

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése