2011. április 28., csütörtök

Ingatlanok kalapács alatt

Ingatlanok kalapács alattÁlomház a bíróságtól: a kényszer-árverezéseken egyáltalán nem ritkaság az alkalmi vétel, az árak ugyanis gyakran jóval a piaci érték alatt vannak. Léteznek azonban rizikófaktorok is.

Ha valaki házat vagy lakást keres, egy kényszer-árverésen jó üzletet csinálhat. Az apropó ilyenkor szomorú: a régi tulajdonosok anyagilag ellehetetlenülnek, és kénytelenek feladni otthonukat. A bíróság kényszer-árverezés keretében keres új, fizetoképes tulajdonosokat. A licitálás végére az ingatlanok ára nem ritkán 20-30 % - kal a forgalmi érték alatt van.

Hogy valóban jó üzletet köthessünk, feltétlenül meg kell szívlelnünk pár tanácsot. Az ingatlan megtekintése az árverezés elott elengedhetetlen – ideális esetben egy építész vagy építészmérnök kíséretében. Így nem ér minket utólag kellemetlen meglepetés. A bíróságtól is beszerezhetünk már elore sok fontos információt: az ingatlan forgalmi értékérol, állapotáról, az esetleges hiányosságairól vagy jelzálogról, haszonélvezeti jogról stb..

Ha elégedettek vagyunk az ingatlan állapotával, a kényszer-árverezés idopontja elott elobb még nézzünk meg néhány másik árverést. A sikeres licitálók stratégiájáról példát vehetünk. Például a nem kerek összegu ajánlatok (10.000.000,- helyett 10.120.000,-) összezavarják a konkurenciát.

Az árverésnél a licitálónak minden esetben célszeru kijelölnie magának egy maximum limitet. Aki az árverés mámorában szem elol téveszti a költségvetését, az a végén ráfizet. Az állítólagos olcsó álomházból a végére drága szórakozás lehet. Az érzelmek sem helyénvalók egy ajánlat megtételénél, mert azt már nem vonhatjuk késobb vissza.

Szerzo: Velencei Zoltán · Kategória: Vevoknek 


View the original article here

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése