2011. április 27., szerda

Nem fizet? Tudja mit várhat a továbbiakban? I.

Nem fizet? Tudja mit várhat a továbbiakban?Sokan félik a kilakoltatási moratórium lejártát. Vannak ugyanis olyanok, akik már végigjárták lehetoségeiket, kértek fizetési könnyítést, felfüggesztett törlesztést, azonban mégsem tudják teljesíteni a hiteltörlesztést, hiszen általában aki a törlesztorészleteivel csúszik, az más egyebet sem tud rendesen fizetni. Ilyen esetben pedig az ember rövid úton eljut oda, hogy az esetleg befutó összegekbol csak a lyukakat tudja tömködi.

Vegyük a két alapesetet, az egyik a közmu-, a másik a hiteltartozás. A közmuszolgáltatók általában két felszólítást küldenek, majd a Magyar Országos Közjegyzoi Kamarához fordulnak egy fizetési meghagyási kérelem kibocsátása iránt. A kibocsátott kérelmet postán küldik ki. Ennél az átvétel után 15 naptári napon belül lehet ellentmondással élni. Abban az esetben, ha a tartozás valós, ez az ellentmondás csak idohúzást jelent, mivel ellentmondás esetén az ügy perré alakul, amelyet a közmucég minden valószínuség szerint meg is fog nyerni. Ez esetben a felperesnek - azaz a közmucégnek -megítélik a tartozást és a perköltségeket, aki így már a jogeros bírósági végzés birtokában fordulhat a végrehajtóhoz.

Az eljárás ideje a felszólításoktól a végrehajtásig több hónap is lehet. Ma már azonban nem olyan nehézkes egy ilyen eljárás, mint még két éve is volt. Jellemzoen pár hónap, de maximum egy év körüli ido alatt mindenképpen végigfolyik. Az idohúzás legfobb hátránya, hogy érdemben semmilyen eredménye sem lesz, ráadásul jelentosen növeli a tartozás mértékét. Folytatás következik…


View the original article here

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése