2009. június 30., kedd

Új lakás vásárlásakor mire érdemes figyelni?

Új lakás vásárlása

Mit nevezünk új lakásnak?

Új lakás: Az alapozási munkáktól kezdődően teljesen újonnan épült lakás; emeletráépítéssel vagy tetőtér beépítéssel készült társasházi új lakás, melyre használatbavételi engedélyt adtak ki.

Új lakás vásárlásakor az egyik legfontosabb dolog az építtetőről információkat szerezni.

Talán a leghitelesebb információt egy olyan személytől lehet beszerezni, aki egy, az építtető által már megépített lakásban benne lakik.
Kérdezzük meg tőle, mit tapasztalt a szerződéskötés és az átadás közötti időben. Mennyire végezték megbízhatóan az engedélyeket és az átadás körüli dokumentációkat.

Milyen volt a műszaki átadás, illetve kijavították-e a felmerült hibákat. A felmerülő hibák kijavítására ugyanis garancia kötelezi az új lakást építtető céget. A hibajavítás módja és mikéntje sokat elárul az építtetőről.

Ugyancsak fontos szakembert vinni magunkkal a műszaki bejárásra. Ilyenkor tudjuk ellenőrizni, hogy az egyedi kívánságainkat teljesítették-e, valamint a már elkészült munkafázis és a felhasznált anyagok minőségét is szemrevételezni tudjuk a készülő új lakásunkban.

Szakembert az építész kamaránál biztosan tudnak ajánlani, aki órabérért cserébe megbízható véleményt mond a készülő lakásunk állapotáról.
Az építtetők nem mindig veszik jó néven a szakember tevékenységét, de gondoljunk arra, sokkal jobb, ha most derül fény egy negatívumra, mint beköltözés után.

Eladó új lakás Eladó új lakás

Nem elhanyagolható tényező új lakás vásárlásakor a fizetés kérdése sem.
Általában - egy meghatározott mértékű foglaló fizetése után - szakaszos mértékű fizetési feltételekben szokás megegyezni. Ez azt jelenti, hogy egy adott készültségi fok elérésekor kell az adott összeget utalni az építtető cégnek.

Olyan is előfordulhat, hogy – a foglaló kifizetése után - a teljes összeg utalását az átadás után kérik.
Legyünk gyanakvóak azonban, ha előre, bárminemű munkálat elvégzése nélkül kérnek fizetést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése